4 voordelen van koolhydraatarm eten

koolhydraatarm eten is hip en niet voor niks. In deze blog leg ik je de voordelen van koolhydraatarm eten uit. Om te weten wat een koolhydraatarm dieet is, is het belangrijk om eerst beter te begrijpen wat koolhydraten zijn en waar ze inzitten


koolhydraatarm eten is hip en niet voor niks. In deze blog leg ik je de voordelen van koolhydraatarm eten uit. Om te weten wat een koolhydraatarm dieet is, is het belangrijk om eerst beter te begrijpen wat koolhydraten zijn en waar ze inzitten. 

Koolhydraten zijn een bron van energie.
Ons lichaam heeft energie nodig om te kunnen functioneren. En die energie halen wij uit de eiwitten, vetten en koolhydraten in onze voeding. Koolhydraten zitten vooral in producten die zijn gemaakt met granen zoals brood, pasta en rijst. Maar ze zitten ook in aardappelen, fruit en peulvruchten.
Om van koolhydraten bruikbare energie te maken zet ons lichaam ze om in glucose, dat ook wel bloedsuiker wordt genoemd. Glucose is een stofje dat heel snel heel veel energie aan ons lichaam geeft. Daar is op zich allemaal niets mis mee. Het probleem ontstaat als we teveel koolhydraten eten (en zo teveel glucose in ons bloed krijgen). En we eten als Nederlanders (veel) te veel koolhydraten. Met al deze koolhydraten op een dag krijgen we sterke bloedsuikerpieken (hoog gehalte aan glucose in je bloed) en dat zorgt voor allerlei problemen.

1. Gewicht verliezen door minder koolhydraten
Koolhydraten zijn de eerste energiebron voor je lichaam. Zolang je koolhydraten eet zal je lichaam geen eigen lichaamsvet verbranden. Door koolhydraatarm te eten wordt je lichaam gedwongen om je eigen lichaamsvet om te zetten in energie. Door koolhydraatarm eten krijg je meer (gezonde!) vetten en eiwitten binnen die je lichaam omzet in o.a. spierweefsel. Spieren zorgen voor een hogere vetverbranding. Zo maak je de cirkel dus rond: minder lichaamsvet, meer spieren, snellere verbranding. Die laatste hardnekkige kilo’s smelten als sneeuw voor de zon!

2. Minder honger
In de inleiding schreef ik al over het effect van koolhydraten op de bloedsuikerspiegel. Door het eten van koolhydraten gaat je bloedsuikerspiegel schommelen. Die schommelende bloedsuikerspiegel brengt nog een probleem met zich mee. Het zorgt er namelijk voor dat je vaker honger krijgt. Het voordeel van minder koolhydraten eten is dat het de eetlust vermindert. Onderzoeken laten zien dat als mensen koolhydraten weglaten en meer eiwitten en vetten gaan eten, ze minder honger hebben en daardoor uiteindelijk minder calorieën binnen krijgen.

3. Minder koolhydraten = minder eetbuien
Doordat je bloedsuikerspiegel schommelt bij het eten van koolhydraten krijg je vaker honger en meer drang hebt om te snacken. Dat zit zo. Zodra insuline haar werk doet neemt de bloedsuikerpiek meteen af. Insuline doet dat razendsnel, en daardoor zakt de bloedsuikerspiegel zelfs onder het niveau van voor de koolhydraatrijke maaltijd. Dit noemen we ook wel een suikerdip.
Een suikerdip voelt alsof je ineens heel weinig energie hebt. Veel mensen worden daar zelfs heel moe van. Het gevolg van zo’n energiedip is dat je ineens een sterk hongergevoel krijgt; de drang om te snacken om die dip op te heffen. En welk voedsel heeft de voorkeur denk je? Juist, eten met veel koolhydraten. Het liefst met suiker zodat je snel weer energie hebt.

4. Stralend van buiten
Dat je minder suikers en toegevoegde stoffen binnenkrijgt zal ook aan de buitenkant te zien zijn. Je huid leeft op en je haar wordt voller en glanzend. Je wordt dus frisser en energieker, van binnen en van buiten!
 


Terug naar het overzicht