T 06 - 288 980 24 E steffie@body-size.nl

Als honger niet het probleem is, dan is eten niet de oplossing

Honger en een lege knorrende maag? Dan is eten een goede oplossing. Of hongeren je lichaam en geest naar iets anders? Dan helpt eten uiteraard niet!

Een mooie uitnodiging, kalm blijven om te checken of je echt honger hebt, terwijl iedere cel in je lichaam en geest roept ‘eten, ik moet nu eten!!’ De onrust giert door je lijf. Je weet dat snaaien je rust gaat geven. Dat je lichaam en geest ontspannen als je toegeeft en drop, chocola of chips in je mond hebt. Snaaien werkt dus echt. Het leidt af, het verdooft. Maar ja, daarna. Schuldgevoel en teleurstelling leiden vaak weer tot nieuwe eetbuien.


Onze vraag is: wat is de dringende alles overheersende aanleiding of reden dat je nu moet eten?

Is er sprake van maaghonger? Heb je te lang niet gegeten en rammelt je maag? Dit blijkt slechts zelden het geval. Vaak zal er sprake zijn van ‘lastige’ gevoelens die je à la minute wilt dempen met troostvoer. Je denkt te hongeren naar eten, maar waarschijnlijk honger je ergens anders naar.

Wat kun je wel doen?
Onze uitnodiging: blijf de eerst volgende keren dat je een snaaineiging hebt zitten op je stoel. Loop niet naar de keuken of kastjes. Laat de onrust of andere gevoelens over je heen komen. Ontdek wat er gebeurt. Waarschijnlijk wordt de onrust groter. Allerlei emoties kunnen komen boven: verdriet, eenzaamheid, boosheid, teleurstelling. Door niet te eten krijgen je gevoelens en emoties eindelijk ruimte. Niet fijn. Nee, dat klopt. Evelien: ‘sinds ik aan het onderzoeken en verduren ben huil ik veel meer. Echt veel meer. Dat is lastig. En oké’.

Wat voel je? Wat is je echte behoefte?
Ontdek als eerste wat je voelt. Laat daarna boven komen wat je eigenlijk op dat moment nodig hebt. Wat is je echte daadwerkelijke behoefte? Waar honger je echt naar? Mogelijk ben je heel erg moe en ‘hongert’ je lichaam naar rust en slaap. Je lege batterij opladen met koekjes is begrijpelijk maar werkt averechts. Een half uur later heb je nl. een suikerdip en is je energie nog lager. Of je voelt je alleen en verdrietig. Troost zoeken bij chocola kan je vaste patroon zijn. Wellicht honger je naar warm gezelschap, een schouder om tegen aan te leunen of een luisterend oor. Confronterend om dit te erkennen. Iedere dag chocola eten gaat je ‘honger’ naar warm gezelschap niet bevredigen. Je open stellen voor nieuwe contacten, of je naasten laten weten dat je behoefte hebt aan steun is een stuk spannender maar biedt meer kans op bevrediging van je echte behoeften.
 
Wij zijn benieuwd waar jij echt naar hongert, naar jouw echte behoeften. 
 

Steffie Keukens

Even voorstellen

Ik ben Steffie Keukens, gefascineerd door eten. Ik ben in 2014 afgestudeerd als di√ętiste aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Deze opleiding heeft mijn liefde voor voeding, gezondheid en koken alleen nog maar doen toenemen en daardoor was ik vastberaden mijn kennis en enthousiasme met anderen te delen. In 2015 besloot ik dan ook om te starten met het coachen van cli√ęnten met PowerSlim. Sinds februari 2016 is mijn praktijk in Deurne geopend.

Lees verder >

Vrijblijvend kennismaken?

Wilt u graag eens vrijblijvend kennismaken? Vul dan gerust onderstaand formulier in. Ik neem dan zo spoedig mogelijk contact op om een afspraak te maken.