Ben je in de overgang?

‘Dat weet ik eigenlijk niet. Ik heb wel soms opvliegers, ben ik dan in de overgang?’. Dit is een veel gehoord antwoord in mijn praktijk. Voor veel vrouwen is het onduidelijk of ze in de overgang zijn. Maar wat is de overgang nu eigenlijk? Met de overgang worden de jaren rond de menopauze bedoeld (de dag van je laatste menstruatie), waarin de hormonen naar balans aan het zoeken zijn met soms bijbehorende symptomen. De normale leeftijd waarop de menopauze intreedt is tussen de 45 en 56 jaar. 

'Dat weet ik eigenlijk niet. Ik heb soms wel opvliegers, ben ik dan in de overgang?'. Dit is een veel gehoord antwoord in mijn praktijk. Voor veel vrouwen is het onduidelijk of ze in de overgang zijn. Maar wat is de overgang nu eigenlijk? Met de overgang worden de jaren rond de menopauze (de dag van je laatste menstruatie), waarin de hormonen naar balans aan het zoeken zijn met soms bijbehorende symptomen. De normale leeftijd waarop de menopauze intreedt is tussen de 45 en 56 jaar. 

 

De overgang is een proces dat zich niet volstrekt in de ene op de andere dag. Het bevat meerdere fases. Hoe lang de overgang en elke uitzonderlijke fase duurt is voor iedere vrouw verschillend. De gemiddelde overgangsfase is tussen de 0 en 10 jaar.

 

Pre-menopauze (pre = voor)

Dit is de periode vóór je laatste menstruatie. De eierstokken stoppen langzaam met de aanmaak van hormonen. Sommige vrouwen merken hier nog niks van.

 

Peri-menopauze (Peri = in de buurt van)
Periode waarin je vaak duidelijke menstruatiecyclus veranderingen hebt. Dit gaat vaak gepaard met overgangsklachten zoals opvliegers en zweten. Maar waarin je nog geen bloedvrije periode van 12 maanden hebt gehad.

 

Menopauze (Men = maand, Pausis = ophouden)

Deze fase bevat slecht één dag in je overgang. De dag van je laatste menstruatie. Als je menstruatie eenmaal een jaar lang is weggebleven dan kan je een jaar later zegen op welke dag je menopauze was.

 

Postmenopauze (post = na)

In deze fase zijn je eierstokken gestopt met het aanmaken van hormonen. Tijdens dit proces kunnen overgangsklachten nog volop aanwezig zijn. Zowel opvliegers als andere lichamelijke en geestelijk verschijnselen. Het lichaam is langzaam nieuw evenwicht aan het zoeken. Dit neemt tijd in beslag. Dit duurt bij de ene vrouw langer als bij de ander.

 

Dus om terug te komen om dit begin vraag ‘Ben je al in de overgang?’. Je bent in de menopauze als je menstruatie een jaar lang weg is gebleven. De klachten die horen bij de overgang kunnen nog enkele jaren duren.


Terug naar het overzicht