Hoe ziet de perfecte ontlasting eruit?

Wil je weten of je darmen gezond zijn? Bestudeer dan eens een week lang je eigen ontlasting. Oké, dit klinkt wat vies, maar wat je produceert zou op een sigaar moeten lijken, zonder stukjes en keutels.

Ook mag de substantie niet brijig of te hard zijn. Het liefst produceer je dagelijks en in de ochtend een mooie sigaar. Hoe ziet jouw ontlasting eruit?

Wil je weten of je darmen gezond zijn? Bestudeer dan eens een week lang je eigen ontlasting. Oké, dit klinkt wat vies, maar wat je produceert zou op een sigaar moeten lijken, zonder stukjes en keutels. Ook mag de substantie niet brijig of te hard zijn. Het liefst produceer je dagelijks en in de ochtend een mooie sigaar.

Gezonde ontlasting
Als we ons met gezonde voeding voeden, ons spijsverteringsstelsel optimaal functioneert, we lekker in ons vel zitten, goed bewegen, dan komt er dagelijks één of twee keer een mooie hoop. Om die hoop te produceren:

 • Hoeven we niet veel moeite te doen.
 • Ruikt het een beetje maar stinkt het niet erg.
 • Bestaat het uit een soepele vorm.
 • Is het pindakaaskleurig.
 • Blijft er niets achter op ons toiletpapiertje.

Waar bestaat ontlasting uit?
Onverteerbare voedingsresten, vocht, stoffen die door het lichaam worden afgescheiden (bijvoorbeeld galvloeistof en enzymen), vezels, dode lichaamscellen, dode bacteriën vanuit de darmflora, vet (o.a. cholesterol), zout, slijm, proteïne en ook levende bacteriën.

Hoe ziet jouw ontlasting eruit?

 • Heb je veel onverteerde restjes?
  Dat geeft aan dat je spijsvertering niet lekker loopt.
 • Is je ontlasting erg vettig (dat je ontlasting blijft plakken aan de wc-pot)
  Dan gaat je vetvertering niet helemaal goed. Dat kan komen doordat de galproductie en/of enzymenproductie (in je alvleesklier) niet ideaal functioneert.
 • Is je ontlasting hard?
  Dit kan duiden op een vocht en/of vezel tekort
 • Stinkt je ontlasting heel erg?
  Dit kan duiden op een slechte eiwitvertering of een intolerantie, bijvoorbeeld voor gluten of koemelk.

Hoe krijg je het juiste eindproduct?
Dit is voor een heel groot deel afhankelijk van wat je in je mond stopt. Gezonde voedende voeding! Maar ook, voldoende beweging, hormonale balans, optimale darmwerking, optimale darmflora, zijn allemaal factoren die ertoe bijdragen aan een gezond ontlastingspatroon. Dus om met bovenstaande vraag af te sluiten…. Hoe ziet jou poep eruit?


Terug naar het overzicht