Tips voor een goed immuunsysteem

Nu de tweede golf van corona in volle gang aan de gang is, is het slim om je immuunsysteem sterk te houden. Je kan met een aantal eenvoudige stappen je immuunsysteem versterken. Wist je bijvoorbeeld dat je darmen van grote invloed zijn? Ik leg je graag meer uit.

Nu de tweede golf van corona in volle gang aan de gang is, is het slim om je immuunsysteem sterk te houden. Je kan met een aantal eenvoudige stappen je immuunsysteem versterken.

Hoe zit het nu eigelijk met je immuunsysteem?
Ieder mens heeft zijn eigen natuurlijke aangeboren weerstand, dit noemen we het a-specifieke deel van het immuunsysteem. Daarnaast ontwikkel je ook een specifiek afweersysteem wat zich in de loop van je leven aanpast nadat het lichaam is blootgesteld aan bepaalde ziekteverwekkers. Om deze reden wordt dit specifieke afweersysteem ook wel de verworven immuniteit genoemd. Weerstand zorgt er simpel gezegd voor dat ziekteverwekkers zoals bacteriën en virussen die ons lichaam binnendringen worden opgeruimd voordat ze de kans hebben om ons ziek te maken.

Een goede weerstand is erg belangrijk, want niet alleen tijdens corona is jouw afweersysteem actief. Jouw afweersysteem is dag in dag uit druk bezig om jou te beschermen tegen ziekmakende indringers. Des te meer reden om jouw weerstand op een natuurlijke manier een handje mee te helpen toch?

Tip 1: zorg voor goede darmen
80% van je immuunsysteem zit in je darmslijmvlies. Een goede darmgezondheid is dus ontzettend belangrijk. Hoe weet je of je darmen gezond zijn? Dat merk je doorgaans aan darmklachten als een opgeblazen buik, wisseldne stoelgang en winderigheid. Als deze klachten hebt dan functioneert je immuunsysteem doorgaans ook niet goed. Ga op zoek naar de oorzaak van je klachten, en zorg ervoor dat je je spijsvertering optimaliseert. 

Darmklachten zijn persoonlijk, en de oorsprong ervan dus ook. Pas je voeding aan, kijk goed naar je ontlasting, en ga ernaast ook op zoek naar de oorsprong van jouw klachten. Je kunt beginnen met het bijhouden van een voedingsdagboek. En maak daarna gewoon een afspraak, zodat je niet alles zelf hoeft uit te vogelen.

Tip 2: eet gezond
Lekkere inkoppertje natuurlijk, maar het blijft belangrijk!
- Eet zoveel mogelijke verse en onbewerkte voeding
- Eet veel groente in alle kleuren van de regenboog
- Eet voeding die rijk is aan vitamine C. Vitamine C ondersteunt de afweer en vind je in groente en fruit en dan met name in citrusfruit, paprika, bessen en koolsoorten. 
- Drink gember thee. Gember werkt pijnstillend en ontstekingsremmend

Tip 3: beweeg voldoende, maar overdrijf niet
Door regelmatig licht intensief te bewegen verbeter je binnen mum van tijd verschillende lichaamsfuncties. Ga bijvoorbeeld lekker naar buiten om te wandelen, doe mee aan een groepsles in de sportschool, volg een yogales of ga lekker met je kinderen een potje voetballen. Bovendien werkt bewegen stress verlagend en op deze manier heeft bewegen indirect effect op jouw weerstand.
Het rennen van een marathon lijkt dan weer een negatief effect te hebben op je weerstand.

Tip 4: neem dagelijks een koude douche
Niet mijn favoriete tip, maar het is wel een echte boost voor je immuunsysteem! Uit onderzoeken blijkt dat door je lichaam bloot te stellen aan kou, het aantal witte bloedcellen toeneemt. Doordat je lichaam even onder stress staat, neemt de productie witte bloedcellen toe en wordt je immuunsysteem dus sterker. Neem dus dagelijks een koude douche. Draai aan het einde van je douche-rondje de kraan even naar de koude kant. 

 


Terug naar het overzicht