Waarom de een meer kan eten dan de andere

Ik hoor het in de praktijk vaak 'Mijn vriendin eet veel meer dan mij en zij is veel lichter', 'Waarom wordt mijn partner niet dik van een zak chips'. Wij vergelijken ons zelf nou eenmaal graag met een ander persoon. In deze blog leg ik je uit waarom de ene persoon meer kan eten dan een ander persoon.

Waarom de een meer kan eten dan de ander heeft met meerdere factoren te maken:

Ruststofwisseling
Het aantal calorieën dat je lichaam in rust verbrandt, wordt ruststofwisseling genoemd. Dit zijn de benodigde calorieën dat je lichaam verbrandt om voldoende energie te verkrijgen, om normale lichaamsfuncties te kunnen laten plaatsvinden. Zoals de temperatuurregulering, de bloedcirculatie, spijsvertering en alle andere stofwisselingsprocessen in jouw lichaam. Om het nog simpeler te omschrijven is het basaalmetabolisme de minimale stofwisseling die een individu nodig heeft om zijn organen te laten functioneren als hij/zij de hele dag op bed zou liggen.

Het aantal calorieën (energie) dat een lichaam verbruikt om de ruststofwisseling processen te laten plaatsvinden, is voor ieder mens verschillend. Het hangt onder andere af van:

  • Geslacht: vrouwen hebben een lager rustmetabolisme (o.a. omdat ze een groter percentage lichaamsvet hebben)
  • Je leeftijd: je rustmetabolisme daalt naarmate je ouder wordt
  • Je gewicht: hoe zwaarder je bent, hoe meer calorieen dat je verbruikt
  • Erfelijkheid: je ruststofwisseling is voor een deel erfelijk bepaald
  • Hoeveelheid spierweefsel: spierweefsel verhoogt het rustmetabolisme
  • Het gebruik van geneesmiddelen: sommige geneesmiddelen kunnen je rustmetabolisme verhogen/verlagen
  • Ziekte: ziekte of trauma kunnen je rustmetabolisme verhogen
  • Hormonale status: bijv. schildklierhormonen verhogen je rustmetabolisme.

Ongeveer tweederde van de totale behoefte aan calorieën die je dagelijks nodig heeft worden verkregen uit de ruststofwisseling.


Fysieke activiteiten
Naast de ruststofwisseling verbrand je lichaam ook energie met de activiteiten die je uitvoert. Dit onderdeel is de grootste controlefactor op ons stofwisselingssysteem. Beweging zorgt ervoor dat het energieverbruik toeneemt en dus de verbranding van calorieën. Een kantoormedewerker die nooit sport verbrand minder op een dag dan een actieve bouwvakker of iemand die veel sport.

Voedingspatroon
Daarnaast is de ene calorie de andere niet. Eiwitten kosten het lichaam meer energie om te verbanden dan een koolhydraat. Een bord vol met pasta of hetzelfde bord pasta met de helft aan groente. Je hebt dezelfde hoeveelheid eten op je bord liggen, maar het scheelt een in calorieën. Kijk eens goed naar het voedingspatroon van een slanker persoon. Je zult zien dat die persoon vaak gezondere keuzes maakt.

Balans
Uiteindelijk gaat het om de energiebalans: wat gaat er in en wat verbruik je? Is deze uit evenwicht dan kom je aan of val je af.


Terug naar het overzicht