Wat houdt de 80/20 regel in?

Heb je wel eens van de 80/20 regel gehoord? Ik bespreek hem vaak tijdens mijn consulten. Veel mensen zweren hierbij en het heeft zeker ook voordelen! Toch zitten er ook een aantal nadelen aan. Ik vertel jullie er meer over, of het was voor je is, bepaal je daarna zelf!

De 80/20 regel betekent dat 80% van je voeding uit gezonde, onbewerkte producten komt. De overige 20% mag dan uit 'ongezondere producten bestaan.

Heb je wel eens van de 80/20 regel gehoord? Ik bespreek hem vaak tijdens mijn consulten. Veel mensen zweren hierbij en het heeft zeker ook voordelen! Toch zitten er ook een aantal nadelen aan. Ik vertel jullie er meer over, of het was voor je is, bepaal je daarna zelf!

De 80/20 regel betekent dat 80% van je voeding uit gezonde, onbewerkte producten komt. De overige 20% mag dan uit 'ongezondere producten bestaan. Het grootste deel van de tijd zorg je dus dat je voeding gewoon bestaat uit producten zoals groente en fruit, vlees, vis en eieren, noten en zaden, volkoren producten en peulvruchten. Maar als je echt een keer zin hebt in een stukje chocolade, een lekker wijntje of een portie chips? Dan vormen die gewoon jou 20%.

Hoe pas je dit toe?
Je kunt dit op verschillende manieren indelen. Denk aan overdag gezond eten en 's avonds je 20% gebruiken om iets lekker te nemen. Of doordeweekse gezond eten (80%) en in het weekend de boel wat los laten (20%). Dat vind ik persoonlijke een fijne. Het risico daarvan is dat je in het weekend iets te los bent en dat je maandag dan moeite hebt om het weer op te pakken. Je kunt ook een maaltijd nemen die voor 80% gezond is en 20% minder gezond. Een gevulde salade met een dressing van mayonaise bijvoorbeeld, of een gezond hoofdgerecht en een lekker toetje erna.

Minder streng voor jezelf
Het grote voordeel van deze manier van eten, is dat je een stuk minder streng voor jezelf bent. Je geniet van lekkere dingen terwijl je toch oplet met wat je binnen krijgt. Dit kan heel fijn werken en ervoor zorgen dat je het probleemloos volhoudt! Je moet natuurlijk niet té makkelijk worden. Prop die koekjes daarnaast niet gedachteloos naar binnen, dan heb je er voor je het weet meer trek in. Probeer echt van je 20% te genieten, en neem je ongezonde snack alleen als je er daadwerkelijk zin in hebt.

Beheersing is belangrijk
Het is belangrijk om in gedachten te houden dat je ook met de 80-20 regel niet alle zelfbeheersing overboord kunt gooien. Voor sommige mensen is die 20% sneller ‘op’ dan ze zich realiseren, waardoor ze uiteindelijk meer een soort 50-50 regel toe gaan passen. Dat is natuurlijk stukken minder effectief!
Hou dus wel een beetje in de gaten hoe veel je eigenlijk zondigt. Een glaasje wijn is iets anders dan een hele fles, per slot van rekening. Als je onder ‘een wijntje’ meestal het tweede en derde verstaat, hou je jezelf simpelweg voor de gek. Eventueel kun je een tijdje een eetdagboek bijhouden om te kijken of je verhouding een beetje naar wens is.

En, is het voor jou geschikt?


Terug naar het overzicht