T 06 - 288 980 24 E steffie@body-size.nl

Suikers, vriend of vijand?

Suikers, de een is er dol op en de ander ziet ze als dé boosdoener voor je gezondheid. En ik, ik deel beide meningen. Ik hou van suiker, maar ik weet dat ze in grote hoeveelheden zeker schadelijk zijn voor je gezondheid. Veel vrouwen zijn verslaafd aan suikers, mannen en kinderen overigens ook.

Suiker is een hele goedkope grondstof en het wordt door de voedingsindustrie werkelijk overal ingestopt. Mede hierdoor werkt het verslavend: omdat we langzaamaan, ongemerkt gewend zijn geraakt aan de zoete smaak van veel voedingsmiddelen.

De jaarlijkse inname van suiker is de afgelopen jaren flink gestegen. Inmiddels neem de gemiddelde Nederlander 50 kilo suiker per jaar! Dat is gewoon een kruiwagen vol! Wat is er nu zo schadelijk aan suiker? Er zijn veel schadelijke gevolgen bekend van een hoge suikerinname. Ik deel er graag aan aantal met je: 

  • Suiker zorgt voor een piek in je bloedsuikerspiegel, die weer naar beneden gehaald moet worden door het hormoon insuline. Dit hormoon wordt ook wel het vetopslaghormoon genoemd. Als deze te vaak en te veel in actie moet komen, wordt er vet opgeslagen in je lichaam. Met name bij de love-handles.
  • Suiker kan leiden tot een disbalans in je darmflora.
  • Te veel zoetigheden ontregelt je honger- en verzadigingsgevoel, waardoor je niet meer voelt dat je genoeg hebt gegeten en je daardoor blijft dooreten.
     

Veel vrouwen geven in de praktijk aan dat maar weinig suiker eten. Hiermee bedoelen ze doorgaans dat ze zelf geen witte suiker toevoegen aan het eten. Maar ze krijgen onbewust toch veel suiker binnen. Daarom deel ik in deze blog vijf praktische tips met je, waardoor je gelijk aan de slag kan gaan met minder suiker eten.

 

Tip 1 Schuilnamen

Het begint allemaal met het (her)kennen van de vele schuilnamen die er worden gebruikt voor suiker. Suikervervanger zijn en blijven suikers. Naast alle soorten waar het woord suiker in zit, zoals kokosbloemsuiker, zijn er vele verborgen soorten. Enkele voorbeelden zijn glucosestroop, dextrose, fructose, agave, ahornsiroop en karamel. Vaak eindigt het op -ose of -stroop. Snap je hoe we misleid worden door de voedingsmiddelenindustrie?

 

Tip 2 Etiketten lezen
De volgende stap is etiketten lezen in de supermarkt. Draai eens vaker je favoriete voedingsmiddel om en lees het etiket. Staan er ingrediënten op die je niet herkent? Dan is het vaak een door de voedingsmiddelenindustrie toegevoegd product. Mogelijk is het dan suiker. 

 

Tip 3 koop ongezoete pure producten
Gelukkig levert de voedingsindustrie of moeder natuur niet alleen maar slechte producten. Naturel kwark of yoghurt, fruit, noten, groente, havermout en eieren zijn voorbeelden van goede opties die verkrijgbaar zijn in de supermarkt. Al deze producten hebben gemeen dat ze geen etiket hebben omdat ze slechts een ingredient hebben, het product zelf. Er zitten dus ook geen toevoegingen in. Een voorbeeld is dat een appel een prima tussendoortje is, appelmoes of appelsap niet. De suikers uit de laatste soort worden doorgaans sneller opgenomen in het lichaam wat zorgt voor een schommeling in de bloedsuikerspiegel.

 

Tip 4 Drink geen suikers
Drink geen vloeibare suiker. Laat frisdrank, fruitsappen, luxe koffiesoorten en alcohol zoveel mogelijk staan. Deze producten bevatten veel calorieën en weinig voedingsstoffen, waardoor ze niet verzadigend werken. Beperk ook het gebruik van light frisdranken. Het lijkt beter als suiker, maar er zijn nog te weinig onderzoeken gedaan naar de mogelijke gevolgen van light producten.

Tip 5 Gezonde suikers bestaan niet

Helaas. Suiker is suiker. Je lichaam kent geen onderscheid tussen fruitsuiker of de witte suiker uit de suikerpot. Het klopt dat ‘gezonde suiker’ zoals fruitsuiker nog een kleine hoeveelheid voedingsstoffen bevat. Maar voor de aanmaak van insuline maakt het voor je lichaam geen verschil.

 

Ik kan je nog veel meer tips geven om suiker bewuster te eten. Hiervoor ben je altijd welkom tijdens een consult. Lees hier meer over mijn voedingsadvies.

 

Steffie Keukens

Even voorstellen

Ik ben Steffie Keukens, gefascineerd door eten. Ik ben in 2014 afgestudeerd als di√ętiste aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Deze opleiding heeft mijn liefde voor voeding, gezondheid en koken alleen nog maar doen toenemen en daardoor was ik vastberaden mijn kennis en enthousiasme met anderen te delen. In 2015 besloot ik dan ook om te starten met het coachen van cli√ęnten met PowerSlim. Sinds februari 2016 is mijn praktijk in Deurne geopend.

Lees verder >

Vrijblijvend kennismaken?

Wilt u graag eens vrijblijvend kennismaken? Vul dan gerust onderstaand formulier in. Ik neem dan zo spoedig mogelijk contact op om een afspraak te maken.